American Express

Kontanter i all ära, svenskarna är ett kortälskande folk. Nedmonteringen av så att säga “manuella” betalningar sker i allt snabbare takt. Det finns givetvis ett antal oroande parametrar att beakta kring den utvecklingen, men obeaktat detta kvarstår faktum att det finns goda anledningar till att vi i allt större utsträckning väljer att betala med kort.

Minskad rånrisk, smidigt och enkelt att följa dina inköp samt snabb möjlighet att få hjälp från bank eller kreditinstitut i samband med bedrägerier – ifall att det värsta skulle inträffa och någon skimmar ditt kort eller rentav stjäl det ifrån dig.

Här i Norden är vi traditionellt sett lojala med våra banker. Många “ärver” sin bank från föräldrar och fortsätter i invanda hjulspår av ren bekvämlighet. En välkänd släkting från USA är dock amerikanska American Express. Kreditkort är på intet sätt någon ny företeelse, tvärtom. Och i likhet med många av de andra verksamma aktörerna på marknaden har American Express processat transaktioner ända sedan 1882. Grunden lades 1850 när American Express grundades. Ursprungligen hanterade man expresstransporter och i samband med att man även började hantera penningtransaktioner gjordes det som ett led i att utsätta postverket för ökad konkurrens. Bara några år efteråt lanserade American Express bolagets initiala resecheckar.

Resten är så gott som historia – idag är American Express noterade på börsen i New York, har cirka 55 000 anställda och omsätter drygt 35 miljarder dollar (2017). American Express erbjuder både betal- och kreditkort såväl som resekontotjänster. För den breda allmänheten är de dock främst kända för sina karakteristiska kreditkort som kommer i ett antal olika utföranden och klasser. Bland de mest kända ingår Blue card, Green Card, Gold Card och Platinum Card. I nuläget är Platinum card ett av de mest exklusiva, det krävs även att du är höginkomsttagare för att kunna bli accepterad för kortet. Utöver de ovan nämnda alternativen har det klassiska amerikanska bolaget även ett riktigt dyrt äss i rockärmen, nämligen Centurion card. Med en uppskattad årskostnad på drygt 20 000 kronor är det inget för medelsvensson.

Gemensamma nämnare för de flesta av American Express olika kreditkort är att de är anpassade för människor i rörelse. Typiska erbjudanden och förmåner som finns kopplade till korten handlar om access till lyxiga flygplatslounger, Fast track på Arlanda flygplats för snabbare och smidigare resor samt bland annat också American Express Lounge by Pontus, som driftas av välkände krögaren Pontus Fritiof i Stockholm.

American Express erbjuder även omfattande reseförsäkringar kopplade till sina olika kort. Exakt vad respektive kort innebär för försäkring lönar det sig för dig att kika på i lugn och ro utifrån just dina behov, dock brukar dessa seglivade amerikaner stå sig väl i konkurrensen. Exempelvis i en jämförelse i Svenska Dagbladet konstaterades att American Express var ett av de bästa korten att ha med sig på utlandsresan, då det fungerade mycket bra världen över och inte enbart i de nordiska länderna.

American Express är ett stark och mycket välkänt varumärke världen över. Framförallt är bolaget starkt uppskattat bland många företag och organisationer vars personal ofta är på resande fot då deras betallösningar är lättanvända och gör det enkelt att bokföra och skilja på utlägg och kostnader för personalen.